Egy nyugati nő sirámai


– vagy legalábbis Kelet európai –

 “Ginger Rogers mindazt tudta, amit Fred Astaire, csak magassarkú cipőben, és hátrafelé”.

 

Születtem 1989 májusában egy kis erdélyi városban, viszonylag normális családban. Felnőttem össze-vissza az országban – amit egyáltalán nem bánok – egy kis pesti kitérővel két klánban és egy családban. Anyukám hosszú ideig az a néni volt, aki kiteszi reggel a ruhát és megfőzi az ebédet. Aztán, amikor elkezdtem vele élni, az a nő lett, aki 18 órát dolgozik naponta – értem… Én meg az a lány lettem, aki besamel mártás kavargatása helyett, ikeás bútorokat szerelt (azóta is kedvenc foglalatosságaim közé tartozik), és kifejezetten szeret cipekedni. Ennek ellenére (mármint, hogy nekem szimpatikusabb a klasszikus értelemben vett férfi munkák végzése), úgy igazából teljesen meg vagyok győződve arról, hogy „az asszony nem ember”, és ott a helye, ahol.

 

És itt jön be Kelet-Európa… És a három székely szabály.

 

Ha az iszlám szóba kerül, az esetek többségében a muzulmán nők helyzete az, amit ki szokás itt, „Nyugaton” vesézni. És az esetek többségében siránkozunk amiatt, hogy szegények mennyire el vannak nyomva, és hogy a Saria, a megkövezés, az egyenjogúság hiánya, meg egyébként is.

 

Egyenjogúság? Hol? Itt?! 

„ Az emancipációval kivívtuk magunknak a jogot, hogy cipelhessük a csomagjainkat ”.  Nem tudom sajnos, hogy kitől származik az idézet, de nem tévedett sokat… Igaz, hogy a magam részéről nem vagyok emancipáció-ellenes. Igenis, értékelem, hogy ma már minden lehetek (azért a legtöbb országnak még mindig nem volt női miniszterelnöke….), amihez csak kedvem és tehetségem van. Hogy nem olyan jogok és feltételek mellett, mint a férfiak, az már más kérdés. Igenis, örülök, hogy ma már választhatok a karrier és a család között. Nem is azért, hogy megmutassam: én aztán vagány gyerek vagyok, hanem maga a választás lehetőségéért. Az én életem, hadd döntsem el, mit akarok kezdeni vele.

 

Anyukám kedvenc „nevelési” célzatú szófordulata: „majd az urad verni fog!”. Megjegyezném, ő adta be anno a válókeresetet, soha nem verték (lehet, ezt hiányolta?) és református. De igen, a hagyományos családmodellben errefele még él „az asszony verve jó” felfogás.

 

De akkor ki van itt tulajdonképpen elnyomva?

 

A nyugati nő:

 

 – tanul, képzi és továbbképzi magát, megszerzi a hajtásit, két-három nyelvvizsgát stb.

–  férjhez megy (lehetőleg rögtön egyetem után, de mindenképpen 30 előtt)

– szül (igazából mindegy, mit, de ha lehet fiú legyen – előbb-utóbb)

– felneveli a gyereket

– főz, mos, mosogat, takarít, vasal, befőz, eltesz és vásárol, na meg számlát fizet (mit hagytam ki?)

– jó állása van (na nehogy már el kelljen tartani, hogy néz az ki?!)

– de nincs jobb pozícióban a férjénél ( na nehogy már azt higgye, hogy jobb)

– soha nem fáj a feje (vedd tudomásul, hogy vannak feleségi kötelességeid! És ha te nem, akkor találok magamnak mást!)

– mindig jól néz ki ( „Bezzeg, amikor megismertelek!” – na jó ebben valahol igazuk van, az ember lánya igen is nézzen ki jól x év múlva is)

– soha nem ideges (ha te tudnád, nekem mennyi dolgom van! Azt hiszed, olyan könnyű nekem?! Te mégis mit csinálsz?! Egész nap ülsz itthon a gyerekkel!)

 

 

A NAP ITT IS CSAK 24 ÓRÁBÓL ÁLL !!!

 

A (jónak tartott) muszlim nő ehhez képest:

 

–         szül

–         gyereket nevel

–         elvégzi a házimunkát  (Habár hallottam olyant, hogy van a Koránban egy olyan rész, ami azt mondja, hogy a férjnek kutya kötelessége segíteni, ha pedig erre nem hajlandó, akkor biztosítania kell egy segítőt. Sajnos nem tudom, valóban létezik-e ilyen aya, de mindenképpen utána fogok nézni / kérdezni, nehogy valótlant állítsak.)

–         és társa, lelki segítője a férjének

 

ENNYI!!!

 

És akkor arról még szót sem ejtettem, hogy mindezért tisztelik és megbecsülik. Mert tudják azt, hogy mekkora felelősség a gyereknevelés. És apa ide meg oda, az anya az, aki a legnagyobb befolyással van gyermeke lelki (és minden egyéb) fejlődésére.

 

Nem hiába mondta ennyire szépen Allah Prófétája (Béke legyen vele):

 

 „A Paradicsomot édesanyád lábainál leled.”

 

Egy hiteles hadith a következő történetet meséli a Prófétáról (Béke legyen vele):

 

Abu Hurairah (Allah legyen vele elégedett) mondta, hogy egy férfi megkérdezte a Prófétát (Béke legyen vele):

 

– Ó, Próféta! Kit kell a legjobban tisztelnem?

– Az édesanyádat.

– És utána?

– Az édesanyádat.

– És ő utána?

– Az édesanyádat.

– És utána kit?

– Az édesapádat.

 

Ez a hadith tökéletesen mutatja az Iszlám hozzáállását az anyaság szerepéhez. Amúgy is, Goldziher Ignác Az Iszlám című munkájában azt állítja: az arab társadalom az iszlám előtt matriarchális rendszeren alapult. Sok kutató is úgy véli, a „primitív” társadalmakban a nőké volt a vezető szerep, és ez legtöbbszőr a monoteizmus térnyerésével változott meg. (Most ne menjünk bele mélyebben a témába, mert ugye ott vannak a katonatársadalmak meg a vadásztársadalmak, ott ugye objektív okokból nem hinném, hogy ez lenne a helyzet, de a földművelő és gyűjtögető életmódot folytató társadalmakra valószínűleg igaz az állítás.) 

 

Valószínűleg ezért – is – van az, hogy azokban a városokban ahol sok az arab (nem igazán értem az egyenlőség jelet az arab és a muszlim között) férfi, sok nő kiköt mellettük előbb vagy utóbb, hosszabb vagy rövidebb időre. 

 

Igen. Ott a Saria. Igen. Vannak benne olyan dolgok, amiket ép ésszel soha nem fogok felfogni. Igen, vannak olyan országok, ahol a nő élete kevesebbet ér egy porszemnél. (De a fiúk még ott is istenítik az édesanyjukat, és eszükbe nem jutna az, hogy ellent mondjanak neki.) De ez nem az iszlám sajátossága. Vagy talán Kínában és Indiában nem tűnnek-e el nők milliói? Vajon nyugaton nem verik halálra nők ezreit? Igen, a törvény tiltja a családon belüli erőszakot Európában, de a rendőrség csak akkor jön ki, ha már vér folyt. És akkor a legtöbbször már késő. Ráadásul itt, Kelet Európában ugyan nincs törvényi legitimitása, de társadalmilag igen. Bevett és elfogadott szokás. Ha egy nő elvált, rendszerint azt kérdik tőle, hogy mit csinált, amiért nem voltak vele elégedettek? Ráadásul ez nem csak a férfiak teszik, hanem mi nők is… De kedveseim… Nem a mi (az anyák és leendő anyák) hibánk, hogyha a fiunk majd kezet emel a feleségére?

 

Az anyák a gyermekeikért vannak. És a fiúk mindig is különleges helyet foglalnak el az anyák szívében. De ha én ma kiszolgálom a fiam, akkor holnap ő is kiszolgáltatja magát a feleségével. A lányom pedig úgy fog felnőni, hogy azt hiszi: neki ez kötelessége, és a férfiaknak a kivételezés alanyi jogon kijár.

 

Kedvenc székelyeim szerint igencsak elkanászosodtam az utóbbi időben. Már nem hiszem azt, hogy sajnálatra méltó az a nő, aki helyett fizetnek. És kikérem magamnak, hogy én kelljen fizessek a férfinak is. És ha bejelentés nélkül beállít, akkor magára vessen, mert biztos nem fogom magam haptákba vágni, és elnézést kérni, hogy üres a hűtő és nem is főztem. Egyáltalán nem kötelességem ezt tenni.  Azt sem nézem el, ha valaki a saját lakásomban parancsolgat nekem. Barátnő, anya, feleség vagyok. Nem rabszolga. Vagyok olyan szép és olyan okos, hogy ezt megengedhessem magamnak. Egy nő mindennapjait ne a férje elvesztése miatti félelem töltse ki. És ha a férfi azt hiszi, hogy könnyű a helyzetünk, akkor csak egy napot vállaljon be. Hogy talál gyorsan jobbat? Nem! Nem talál. A helyes gondolkozás az, hogy biztos nem, és ameddig igazságosak vagyunk velük szemben, és tiszteljük a munkájukat, addig ugyanezt igenis jogosan várhatjuk el tőlük is.

 

Az arab férfi szemrebbenés nélkül bemegy előtted az ajtón. Helyetted rendel, akár azt is eldönti, hogy mit vegyél fel, kivel beszélj, stb. De eszébe nem jutna, hogy ne ő fizesse a ruháidat (elvégre neki akarsz elsősorban tetszeni, miért is ne örülne neki), és a fodrászod is kifizeti anélkül, hogy idegrohamot kapna 74 lejtől. Ha elmentek valahova, mindig türelmes, és nem kezd hisztizni már a harmadik boltban. Akár arra is megkérheted, hogy a mobil számládat is kifizesse, neked még csak nem is kell ezzel fárasztanod magad. És ha elmentek vásárolni, nem téma, hogy ki fogja tolni a kosarat, és ki cipeli a bevásárló szatyrokat. Nem azért mert te, mint nő erre képtelen lennél, hanem mert az az ő dolga.

 

A francia férfiak – általában –  kinyitják neked az ajtót, kihúzzák a széket, felsegítik a kabátot. Egyszer kinyitják a kocsiajtót, megvárják, hogy beszállj, és csak utána fognak ők is beülni. Divat a csak-úgy-napi ajándék, és nem érzik kevésbé férfinak magukat attól, hogy vesznek egy csokor virágot. És nem azért, mert valami szörnyű gaztettért bocsánatot kell kérjenek, hanem mert megláttak egy szép csokor virágot, és úgy döntöttek, hogy meglepnek vele. Még olyant is hallottam, hogy Párizsban szokás szexis fehérneművel megajándékozni a barátnőket (és ezt a francia lányok nem veszik egyáltalán rossz néven). Nem mintha szeretném, hogy a női fehérnemű boltban férfiak flangáljanak (Sőt! Szerintem életem legnyugodtabb bevásárlása egy csak nőknek fenntartott bevásárlóközpontban lenne…), de a mieink 100 méternél közelebb nem mennek egy ilyen bolthoz. Az sem mellékes, hogy álom lehet velük vásárolni, mert ők tudomásul veszik, hogy márpedig nekik sem lehet a 20 évvel ezelőtti melegítőben futkorászni. Az meg egyenesen szégyen, ha egy nő úgy áll fel az asztaluktól, hogy magának fizetett.

 

Szóval elkanászosodtam. Kezdem azt hinni, hogy megérdemlem, hogy nőként bánjanak velem. Igaz, kezdem azt is elfogadni: ennek többek között az az ára, hogy úgy kell kinéznem és viselkednem is. Hogy így nehezen fogok én itt férjet találni? Lehet. De nem lehetetlen.

 

Ismerek törzskönyvezett székely fiút, aki nagyon jól tud főzni, és szeret segíteni a konyhászkodásban. Olyant is ismerek, akit ha délben felhívok, hogy kéne egy kis segítség a szekrénytologatásban, két órán belül itt van. Ismerek magyart, aki kiveszi a kezedből a csomagokat, „nem vagy te hordár” alapon. Olyant is, akinek reggel első útja a kiságyhoz vezet, és nem üt ki, ha ki kell cserélni a pelenkát vagy etetni kell. Volt dolgom olyan férfival, aki másodperceken belül hozta a görcsoldót és csokit is vett mellé. És olyan férfival is találkoztam, aki soha nem vallaná be, de amikor csak ketten egyedül vagytok, megsimogat és megkérdezi, hogy miért sírsz (ráadásul végig is hallgat).

 

Tehát nem lehetetlen. Igazából rajtunk áll, mivé lesznek fiaink. Ha ma sírunk, mert senki nem érti meg, hogy mit is jelent nőnek lenni, akkor ne neveljük zsarnoknak fiainkat sem.

Nem az a bajom, hogy nekem szuper nőnek kell lenni. Ám legyen. Nem gond, mondjuk, hetente háromszor főzni. És nagyon szeretem a leendő munkámat, szóval nem cserélném el semmiért a munkás nő életét. De igenis elvárom, hogy a párom egyszer csak azt mondja: „Mi lenne, ha hétvégén itt hagynál minket a srácokkal, te meg menj el a barátnőiddel valahova. Igazán megérdemled!” Vagy: „Gyere, passzoljuk le a gyerekeket ma estére anyukádékhoz / anyukáméhoz. Van számodra egy kis meglepetésem.” Nem baj, ha pizzát rendelt, és nem főzött. A gesztus a lényeg. Én pedig megígérem, hogy a következő napokban mosolyogva vasalom az inget hajnali hatkor.  

 

 ” A nő a férfiból vétetett. Nem a fejéből, hogy uralkodjon felette, nem a lábából, hogy taposson rajta. Oldalából vétetett, hogy egyenő legyen vele. Karja alatt, hogy megvédje, és szívéhez közel, hogy szeresse. “

                                                                                (egy arab közmondás)

 

 

Advertisements

7 Comments (+add yours?)

 1. Ludmilla
  Apr 26, 2010 @ 20:20:10

  meg kell hagyni, elvezem az iromanyaidat… jobban, mint eleinte hittem volna.
  es akkor kovetkezzenek az en siralmaim 🙂 tenyleg jo volna/ jol esne, ha nehanapjan kapnank a kedvestol egy csokor viragot. akar egy szalat is. ugy, minden ok es evfordulo nelkul. vagy neha egy hatmasszazs is isteni lenne – ha pedig meg egy pohr finom vorosbor is kerulne melleje, az mennyei lenne. de kerem, mi egy olyan vilagban elunk, ahol a ferfiaknak azt tanitjak “ne mutasd ki az erzeseidet, es leginkabb ne sirj!”. es ha megis kerul olyan, aki nem igy tesz, arra rogton jelzoket aggasztanak. es ilyenkor ket eset all fenn: vagy ra se rant az egeszre es marad olyan uriember, amilyen volt (nagyon keves %) vagy felveszi, es akkor rogton atesik a lo tuloldalara.
  es van egy masik kategoria … bizonyos fokig ezt tudom ertekelni… mikoris vigan szorakozik a tarsasagban az illeto himnemu leny (homo sapiens ferfiverzioban), es megjelenik egy nonemu leny, aki allapotabol itelve jobban hasonlit egy letort bilifulre, mint egy elolenyre. es akkor a fiu otthagy mindent es elmegy vigasztalni a lanyt. igen, kedveseim, ilyen is letezik. es lehet, hogy abban a pillanatban ez fel se tunik, de utolag egy kellemes erzes kepzodik az ember szive tajekan es felkerul az a hon szeretett belso-mosoly az arcra, ami mindennel tobbet er kedves elettarsainknak.

  es akkor ezek utan merje valaki azt allitani rolam, hogy nincsenek erzeseim.

  Reply

 2. Tom
  Apr 26, 2010 @ 21:04:25

  Kinyirod a halalt is fiam. :)) Egyet ertek veled… naggyabol. Mondjuk leszamitva a noi letet az islam szerint. Nekem elso s utolso sorban az erzelmeim az anyabolygomhoz kotodnek, nem a fajomhoz, de azer megolod te a bikaviadalt is 😀

  Reply

 3. Anya
  Apr 27, 2010 @ 19:29:13

  Hát…na ezt többször és nyugodtan el kell olvasni, mert egy kicsit elkavarodtam a női szerepekben, de a stílusod szuper!
  A többit 4 szem közt. Tudod, hogy nem mindig szeretem a nyilvánosságot, főleg férfi témában. Egyébként jó, nagyon tecccccik.
  Anya

  Reply

 4. Biró Blanka
  Dec 19, 2010 @ 12:30:30

  Tényleg élvezettel olvastam, elsősorban a stílusa miatt. köszönöm, hogy felhívta a blogra a figyelmemet, gyakran visszalátogatok. Remélem, a kivételt képező székely fiú Önhöz tartozik. előbb-utóbb mindannyian “nevelünk” magunknak egyet, akit “megérdemlünk”. Minden jót kívánok, tisztelettel, Bíró Blanka

  Reply

 5. lazac3
  Jan 29, 2011 @ 01:11:24

  Arab férfiak, iszlám világ krémje. Hmmm…igen van egy réteg akit megihletett a nyugati kultúra és csorgott egy kis kőolajpénz is a markában. Igazi 21. századi lovagok, nők álma.
  Hogy néz ki ez az egész nyugati hatás és fekete arany nélkül?
  Erre egy dokumentum film jut eszembe.
  Egy leány (nagyon fiatal) vár Kabulban a kórházban. Kezében a nászéjszakájáról megmaradt véres lepedőjével. Azért van itt mert a férje azzal vádolja, hogy nem volt szűz, mikor elvette. Annyi vér, a nőgyógyászati igazolás…. Ennek ellenére a férfi továbbra is távol tartja magát a leánytól, meg is teheti. A leánynak nagy szégyen, családjának megint. Szép élet várhat rá.
  Az, hogy az arabok nem ilyenek…milyen jó, hogy náluk a munkanélküli segélyek is nagyobbak az itteni átlagbérnél. Türelmesen kivárnám a kőolajforrások apadását. Megnézném mi történne, ha tényleges hozzáadott értékű munkával kéne azt az életszínvonalat megőrizni. Vegetáriánus keselyűként fogok körözni az Arab államok fölött.

  Székely hagyományos társadalom védelmében (és ez nem épp a kivétel): Férfi kimegy az erdőbe, fát vág, hazahozza, értékesíti, feldolgozza (én még nem láttam, hogy ezt a nagyon nehéz munkát nő csinálná). Otthon az asszony kenyeret dagaszt és süt, gyerekeknek enni ad, gondoskodik róluk. Nyáron a mezőn férfi kaszál (én még nem láttam fordítva), utánuk a nők takarnak. A rend összeszedésénél a férfiak villával szedik össze a rend nagyját, a maradékot a nők gereblyézik. Gyerekek segítenek. Nők dolga szalonnát, kenyeret, vizet pakolni. Férfiak addig a lószerszámot-gépet rendezik el. Hazamennek, felrakják a hídba a szénát, addig a nők vacsorát készítenek, majorságot intézik, disznónak kevertet (moslék féleség) készítenek. A férfiak ganéznak közben, vizet hordanak, fejnek. Nő leszűri a tejet és értékesíti, vagy feldolgozza. Gyerekek? Öröm vállalni, mert fontos, hogy legyen a háznál extra munkaerő. Biztos, hogy nehéz felnevelni, olyan helyen, hol a ház melegen tartása is egy arab napi munkájának megfelelő gond. Ezért nálunk mindenki ki kell vegye a részét a munkából, a maga képessége szerint. Fenti kép pedig közel sem igazságtalan. És a férfiak hallnak meg hamarabb.

  A jelenlegi helyzet, az hogy ránk tört a modern világ. Felborultak a hagyományok. Nők ugyanazt dolgozhatnak, politizálhatnak (bár ettől legalább régen meg voltak óvva), vezethetnek. Emellett viszont a biológiai szerepeik megmaradtak, ráadásul a városi társadalom is koloncként tekint a gyerekekre (nem mind vidéken, de a városi társadalmakat demográfiai összeomlás fenyegeti világszerte). És megmaradt a férfiaknak a haza védelmezői képzeletbeli státusza. Persze azt se tudják, hogy használjanak puskatust szuronnyal kombinálva. Önérzet hibás módon megmaradt. Ebből konfliktusok születnek. Modern társadalmunk átka ez. De ennek ellenére mobilt nem dobod el, gázról nem válsz le…stb. Idő kell ahhoz, hogy stabilizálódjon ez az egész. Addig is, párválasztásnál odafigyelni. Én eddig sok nőt láttam, mint kosaraznak ki, nagyon rendes és tisztességes fiúkat. És kit választanak? Egy köcsögöt. Van, hogy az állat megveri, de Ő még mindig kitart mellette. Kinek a génjei adódnak tovább? A köcsög férfié. Így működne az evolúció? Természetesen! Miért is ilyen nagy a hímvessző az embernél (mondjuk a gorillához képest is)??? Mert a nők ízlése így szelektált. Tessék kérem a jellemet is tudatosan így válogatni.
  Nem olyan könnyű a férfiaknak a modern világban, mint gondolnák. Szerepkeresésben szenvednek, görcsösek, idegesek, nem is sírhatnak, elvárják tőlük, hogy ehelyett csak igyanak, verekedjenek, káromkodjanak. Aztán korán meghalnak. Míg a nők sírhatnak, panaszkodhatnak, barátnőiknek. Tovább is élnek. Egy nő előtt ugyanez nagy leégés lenne egy férfinak. Ki is hal az olyan faja férfi (mert a nők nem foglalkoznak Vele).

  Zárásként, nagyapám mondás: Nem érdemes a nőt verni, mert olyan mint a liszteszsák: ha vered, annál jobban kiszáll belőle az érték és csak a korpa marad meg benne.

  ui: tegnap gyanúsítottál, mostantól igazad van, írtam a blogodhoz, ez a véleményem, büszkén, anélkül, hogy lenéznék valakit is

  Reply

  • utkeresoblogja
   Jan 29, 2011 @ 10:47:14

   Először is, nem gyanúsítottalak, csak kérdeztem, mert tényleg érdekelne egy illető kiléte. Na de akkor vegyük szépen sorba, amit írtál.

   Ha valaki annyit tud az arab világról amennyit a tévében lát, akkor „ne szóljon be”, – teszem ezt idézőjelbe, mert nem szeretem ezt a pesties szókapcsolatot, de jobb nem jut eszembe. Nagyon sok országban, főleg azokban a gazdag öböl menti országokban, amiket szidsz, a nőknek igenis elég jó dolguk van. Amióta megjelentek az udvarok végében az olajkutak, a nők is sok mindenben függetlenedtek. Ez az egész emancipáció kérdés szerintem nagyon sok mindenben függ az adott ország stabilitásától mind gazdasági, mind politikai szinten. Ezért is nem szeretem a nyugati szemszögből készült „arab” filmeket. Nem állítanám, hogy ferdítenek (ilyen is van), csak „elfelejtik” a jó dolgokat. Így lesz a Kelet csodálatos világából egy sötét, középkori, nő-gyűlölő, bunkó társadalom. Nem tetszik a despotizmus? Nekem sem feltétlenül, de ha jól megvizsgálod, ott és olyan körülmények között ez az ami működik. Én például fenntartom, hogy Románia sem feltétlenül érdemli meg a demokráciát. Ha húsz év alatt csak eddig sikerült eljutni…

   Ami az arab gazdaság összeomlását illeti a kőolaj tartalékok kifogyása után, megint nem igaz. Hidd el nekem, ők sem hülyék. Vegyük megint az Öbölbeli országokat: szerinted Dubai miért költ csillagászati összegeket látszólag fellengzős és értelmetlen beruházásokra? Minek költi el mondjuk Szomália éves költségvetését a Palm Jumeira-ra? Nagyzolásból? Közel sem. Pontosan tudják, hogy mi kell a turistának. Térkép alakú, meg pálma-szerű sziget, arany csapos szálloda, meg ehhez hasonlók. Már most kezdenek berendezkedni arra, hogy a legtöbb bevételük a turizmusból lesz. Egyébként több milliárdos befektetéseik vannak a világ legkülönbözőbb országaiban. Nem véletlenül mondják például azt, hogy Franciaország a világ legstabilabb arab országa: a Champs Elysées-n például a boltok többsége arab tulajdonban van. Sőt! Van egy rossz hírem: Kolozsvár főterén is nagy halom beruházásuk van. Csak hogy egy párat említsek: Sora – Szíria, Shaker (az összes ilyen nevű pénzváltó) – Szíria, ha jól tudom a Centrál dubai-i kézen van, a mellette levő Sahara Café úgy szintén, és még sorolhatnám. Ne aggódj. Sokat kell majd köröznöd ahhoz, hogy lásd a romokat.
   Férfiak: nagyon sokat van szerencsém ismerni, úgyhogy akkor vegyük őket is sorra! Először is ne keverjük a szezont a fazonnal, sem pedig Marokkót Afganisztánnal. És főleg ne általánosítsunk! Koránt sem állítottam azt, hogy az arab férfiak a világ krémjei lennének, de fenntartom azt, hogy sok itteni férfival ellentétben sokkal inkább nőként bánnak velünk, mint teszem azt ti.

   Igen, ti, szegény szerencsétlen elhanyagolt nyugati férfiak! És akkor már el is értünk a következő témához. Nem baj, ha nem tudlak titeket sajnálni? A nő nem egy piedesztálra helyezett szentkép földi mása. Az a társadalmi kép, amit te mutatsz be a Székelyfölddel kapcsolatban, kívülállóként mondom, egyrészt gazdaságilag fenntarthatatlan, másrészt egy ideális kép, ami már nem, vagy csak részleteiben létezik. Megjegyezném, hogy itt sem voltál politikailag korrekt, mert itt bemutattál egy szép rózsaszín Sütő András-féle világot, és elfelejtetted megemlíteni az általános, közel sem ilyen békés világot. Azt, hogy úgy igazából annyi a különbség az ottani, és az arab nők között, hogy Székelyföldön még elmenekülsz ha a holt részeg férjed a baltával akar megsimogatni. A nőknek épp ugyan úgy kuss van, és nyakleves, ha harangszóra nincs az ebéd az asztalon. Ami a földeken való munkát illeti, megint ideálokról beszélsz, vagy ki tudja. Nálunk Mezőségen bizony a nő is kaszál, sőt nem véletlenül van gyerek méretű kasza is nálunk fele (nekem is annakidején megfordította az élét a dédapám, merthogy bal kezes vagyok)…

   Ami a férfiak kiválasztását illeti, most szívesen feltennék egy kérdést, de feltételezem, tudod, mit lenne az. Tartsuk csak tisztán a blogomat, mint ilyen gyorsan meg is jegyezném, hogy a köcsög egy edény, légy szíves és csak ilyen szóösszefüggésben alkalmazd. Előre is köszönöm. Ami pedig azt az állításodat illeti, hogy méretek alapján szelektálnánk titeket, az hittem, ennél értelmesebb vagy. Megnyugtatlak, ez már egy közepes költségvetésű amerikai csajos filmben sincs így. Körbeírhatnám a témát, de akkor meg lehet ki kéne tennem a +18-as figyelmeztetést, ha akarod, stresszió után erre válaszolok levélben.

   – A végét rajtam kívülálló okokból sajnos össze kell csapnom, ilyen vonatkozásban olvasd el esetleg az „A nő, mint feleség” c. bejegyzésemet, lesz majd folytatása is.

   Egy férfi igenis nyugodtan sírhat. Aki másképp gondolja, az legalábbis nálam fele legfeljebb saját magáról állit ki szegénységi bizonyítványt. Igen, engem is meglep, amikor ilyent látok, de ettől még nem fogom azt gondolni, hogy az illető egy bizonyos szexuális kisebbséghez tartozik. Pletykálnánk és ebben rejlene a hosszú életünk titka? Ti is legalább annyit pletykálkodtok, másrészt meg nem. Egyszerű biológia, ha eddig nem tanultad, akkor majd fogod.

   A társadalmi változásokról egy következő alkalommal. Szeretek informálódni, mielőtt bármit is leírok, most viszont valahogy se időm, se kedvem nincs egy nagy halom oldalt ilyen téren átolvasni, viszont az ez irányú megjegyzésedet célzásnak veszem, és mivel valóban fontos kérdés, majd igyekszem ezt a témát is legalább felületesen megkaparászni.

   Reply

 6. lazac3
  Feb 16, 2011 @ 22:15:22

  Először is utálom a tv-t. Nyilvánosan vállalom, hogy nem nézek tv-t. Ha néha napján hazamegyek sem(egyedüli a tesómmal a közös anime nézés, de én csak a két ünnepen megyek haza).
  Interneten nézem a világot. Komolyan foglalkozom az arabokkal (is). Különösen az amcsi ellenes felkelések miatt. Állandóan lesem mit csinálnak például a palesztinok, hány ártatlan civilt ölnek meg, stb.
  Dubai egy város állam. Innovációba fektet meg a turizmus mindenféle ágába, ügyesek (most nem nézem meg a wikit, hogy még mi mindent).
  Nézzük az egyik legnagyobbat. Szaúd-Arábiában dúl a korrupció, magas szinten. A királyt úgy keni kenyérre a nagy amcsi testvér ahogy nem szégyenli. Gyakorlatilag nem beszélhetünk szuverén független Szaúd-Arábiáról. Nézd meg a válság közepette hány és milyen vadászgépet vásárolt az USA-tól? Gyakorlatilag a US army fogja úgy is használni őket, de éltetik az amcsi hadiipart egy ilyen giga befektetéssel. Csodálatos! Az országukat külföldi mérnökök és munkások (jó részt) építették fel, nyugati mintára. Garantálom, hogy harmadik világi sor vár rá. Csak fájdalmas lesz miután megszokták a nyugati életszinvonalat.
  ( Amúgy nemrég hallottam nem rég, hogy egy 14 éves leányt halálra korbácsolták mert megerőszakolták Őt…Bangladesben…index.hu…muszlimok)

  Hát…ideálok? Bocsánat, én megéltem ezeket a dolgokat. Gyerekek is dolgoztak nálunk is. Az asszony otthon az udvaron kaszált (de inkább csak sarlózott). Kaszálást is hamar megtanultuk (én sose tudtam szépen). De egy mező lekaszálása azért sose női feladat. Manapság a gáteren látsz nőket hányi a cándrát, de ez a modern világ pénzhajhászását mutatja, nem a székely hagyományokat.

  Az emberiség nem ebben a pár ezer évben fejlődött ki (ha kreacionista vagy, akkor szólj, mert akkor nem nyitok több vitát a témába). Évmilliók teltek el. És nem volt mindig nadrág, nagyobbrészt egyáltalán. Milyen amcsi filmről beszélsz?
  Ja és fogalmam nincs milyen kérdést tennél fel…teljesen tudományos megközelítéssel próbáltam árnyalni a dolgokat. De ebből semmi nem jutott el…de hát én vagyok a hibás, mert nem társadalomtudományon voltam :P.

  A szigorú hangvételben kérdett: te voltál az?- nem gyanúsítás? Elnézést.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

%d bloggers like this: